Betere Productreviews-1 (Inventarisatie)

Door Pjerry op zaterdag 20 juni 2009 11:46 - Reacties (37)
Categorie: Productreviews, Views: 8.460

Wiethoofd en ik hebben het idee opgevat om een topic te starten over het schrijven van de ultieme review.

T.Net wordt zo nu en dan geplaagd door het verschijnen van "vreselijke" productreviews. Gelukkig zijn er ook echte pareltjes te bewonderen.

Enerzijds wordt dit veroorzaakt doordat de schrijvers er veel of weinig tijd in willen steken, maar we hebben ook het idee dat er een aantal schrijvers zijn die er absoluut geen idee van hebben hoe ze nou een mooie review (de 4 en 5 sterren exemplaren) moeten fabriceren. De "handleiding" op T.Net biedt ook niet echt uitkomst omdat daar maar mondjesmaat adviezen worden gegeven.

Als voorbereiding op het topic start ik nu deze weblog. Wellicht dat hier al een aantal ideeën gespuid kunnen worden, zodat we een in de topic start kunnen beginnen met een erg goede inleiding. De topic wordt nu nog niet gestart omdat ik, aan het eind van het schooljaar, als docent, erg weinig tijd heb. Dit gaat over enkele weken veranderen.....

Zonder nu al zeer gedetailleerd op diverse onderwerpen in te gaan zijn een aantal zaken die zo in het oog springen en hier als voorzetje worden neergezet:

• Indeling
• Taalgebruik
• Gebruik van foto's
• Gebruik van UBB-code
• Zaken om het product heen
• Duidelijke Updates
• Beoordelingen boven de review als leidraad
• Wanneer nog een product te reviewen (live cycle product)
• .....
Ik zou een voorzetje geven, dus wil ik het even bij deze punten laten.

Wat betreft de Indeling
Denk aan duidelijke paragrafen met bijv. vette koppen. Maak er een logisch (niet per definitie chronologisch) verhaal van, waarin je de diverse zaken behandeld.

Wat betreft Taalgebruik
Zorg voor goede Nederlandse (eventueel Engelse) zinnen. Voer er een spellingscontrole en grammaticacontrole op uit. Zorg dat je zinnen niet te lang zijn en wil vooral niet te veel vertellen in één zin.
Zoek eventueel een buddy, die jouw review bekijkt voordat hij wordt gepubliceerd.

Gebruik van Foto's
Het blijkt dat het gebruik van foto's hogelijk gewaardeerd wordt op T.Net.
Iedereen kan eigenlijk foto's aan zijn review toevoegen. Als hij/zij ze niet zelf kan maken zijn ze altijd wel links of rechts van Internet te halen. Een zeer fraai voorbeeld van fotogebruik (en opmaak) is bijv. te vinden in de i-Pod-review van Wiethoofd. Dit zal niet voor iedereen weggelegd zijn, dus zullen ze aangewezen zijn op het "gewone" gebruik van foto's. In ieder geval zullen manieren in het topic komen te staan voor het gebruik van "[afbeeldingx]" foto's die je uit een database haalt en klikbare foto's.

Gebruik van UBB-code
Dit is voor veel mensen moeilijk. Maar de basiscodes willen we toch wel meegeven. Daarnaast kunnen we misschien wel zo ver komen dat er al een soortement sjabloon komt te liggen die mensen kunnen gebruiken en er dan hun eigen tekst intypen. Het gebruik van UBB-codes zou dan op een één of andere manier eenvoudig moeten worden gemaakt. T.Net voorziet er al een beetje in met bijv. de links, vet, superscript, Italics, enz. Maar dit zou imo wel wat uitgebreider mogen.

Wat betreft Zaken om het product heen
Het voorbeeld hiervan zijn de (latere) productreviews van ThyKing (zie bijv. deze). Ik bespreek in mijn reviews ook altijd de bijgeleverde software. Dat dit gewaardeerd wordt blijkt uit de scores die ik voor mijn reviews krijg.
Op één of andere manier wil ik de auteur (als hij/zij daar natuurlijk zin in heeft) handvatten meegeven om zijn/haar review een hogere beoordeling te laten krijgen, maar vooral van hoger gehalte te laten worden.

Wat betreft Duidelijke Updates.
Maar al te vaak worden reviews geüpdate waarbij je als lezer het spelletje zoek de verschillen mag gaan spelen.
Ik pleit voor een log met timestamps bij je review waarin je duidelijk aangeeft welke veranderingen zijn doorgevoerd.

Wat betreft Beoordelingen boven de review
Zorg ten eerste dat zoveel mogelijk items zijn ingevuld, maar zorg vooral dat je beoordeling in de review is terug te vinden. Tevens een mooie leidraad voor de beginnende schrijver....

Wat betreft Wanneer een product nog te reviewen.
Een wat vreemde eend in de bijt. Misschien moet hij er ook wel helemaal uit. Maar wat ik bedoel is dat iedereen geïnteresseerd is in een nieuw product (kijk nu naar de ATI 4770, de reviews vliegen je om de oren), maar zou je ook een nieuwe review willen zien van de ATI X1950 Pro. De meningen daarover zijn verdeeld. Misschien dat we daar toch iets zinnigs kunnen zeggen in het topic.

Ik hoop hier al wat munitie te krijgen voor een mooie topicstart. Uiteindelijk hopen we in de FAQ een plaatsje te krijgen waar we een mooie leidraad neer kunnen zetten.

En dat allemaal tot meerdere glorie van T.Net (en ook een beetje dat ik met meer plezier productreviews lees natuurlijk :) ).

Volgende: Nikon AF-S DX 35 mm f/1.8G 01-'10 Nikon AF-S DX 35 mm f/1.8G
Volgende: Welke Zoomlens? Nikon 55-200 of Nikon 18-200 of .... 03-'09 Welke Zoomlens? Nikon 55-200 of Nikon 18-200 of ....

Reacties


Door Tweakers user Wouter.S, zaterdag 20 juni 2009 12:02

Sorry maar kan het niet laten:
Je typo was herstelD ;)

Verder een zeer goed idee, hopelijk komen er dan minder reviews die gewoon bestaan uit één massieve blok tekst zonder enige structuur die in sommige gevallen nog eens vol staan met flames omdat een product kapot ging bij hun ;( ...

Edit: dit is weird, mijn post staat bovenaan :?

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 juni 2009 12:03]


Door Tweakers user Erkens, zaterdag 20 juni 2009 13:17

Gebruik van Unicode
Dit is voor veel mensen moeilijk. Maar de basiscodes willen we toch wel meegeven. Daarnaast kunnen we misschien wel zo ver komen dat er al een soortement sjabloon komt te liggen die mensen kunnen gebruiken en er dan hun eigen tekst intypen. Het gebruik van Unicodes zou dan op een één of andere manier eenvoudig moeten worden gemaakt. T.Net voorziet er al een beetje in met bijv. de links, vet, superscript, Italics, enz. Maar dit zou imo wel wat uitgebreider mogen.
Wat heeft unicode te maken met de opmaak?

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 juni 2009 13:18]


Door Tweakers user EDIT, zaterdag 20 juni 2009 13:38

Ik denk dat hij UBB-code bedoelt :)

Door Tweakers user Pjerry, zaterdag 20 juni 2009 13:50

Indeed, ik zal het even wijzigen, ik bedoel de UBB-code.

edit done.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 juni 2009 13:52]


Door Tweakers user we_are_borg, zaterdag 20 juni 2009 13:51

Niet voor het e.e.a. maar:
Het blijkt dat het gebruik van foto's hogelijk gewaardeerd wordt op T.Net.
Iedereen kan eigenlijk foto's aan zijn review toevoegen. Als hij/zij ze niet zelf kan maken zijn ze altijd wel links of rechts van Internet te halen.
Je weet dat je niet altijd zomaar een foto mag gebruiken, maar je stelt het wel voor. Misschien de rede waar voor het niet in de FAQ staat van T.net.

Door Tweakers user Pjerry, zaterdag 20 juni 2009 13:56

Ja dat klopt. Maar dan staat het meestal wel bij de foto. Ik denk dat geen enkele producent het erg vindt dat je hun foto's gebruikt (sterker nog ze hebben het graag :P ), maar dan moet je wel zo netjes zijn om aan bronvermelding te doen.

Überhaupt is het altijd netjes om aan bronvermelding te doen als je iets van een ander "leent". De kans dat je er dan problemen mee krijgt is absoluut miniem. Meestal staat het ook wel bij de bron dat je quotes en foto's mag gebruiken voor reviews e.d.

Door Tweakers user joopata, zaterdag 20 juni 2009 14:23

Ik vind het een heel goed plan al is het natuurlijk niet iedereen gegeven om reviews te schrijven zoals jij en Wiethoofd dat doen. Zelf ben ik op zoek naar een nieuwe LCD-Tv (32inch) en hoop iedere keer op een uitgebreide review hiervan. Ik moet wel erkennen dat de weinige keren dat ik het probeerde een review te schrijven ik faalde, maar goed, al doende leert men en ik neem jullie tips mee in een komende poging. ;)

Door Tweakers user we_are_borg, zaterdag 20 juni 2009 15:10

Bron vermelding doet er niet toe je mag niet zomaar iets over nemen zonder toestemming. Daarbij Foto's kunnen nog wel eens een andere auteur hebben dan men denkt.

Door Tweakers user Afvalzak, zaterdag 20 juni 2009 15:12

Haha grappig, in je stukje over taalgebruik staat een taalfout ;-)


Zoek een eventueel een buddy, die jouw review bekijkt voordat hij wordt gepubliceerd.

Voor de rest ben ik het wel met je eens, er wordt veel troep gepost, maar mensen moeten het ook leren.

Door Tweakers user Snowmiss, zaterdag 20 juni 2009 16:24

leuk stukje, ik zou waarschijnlijk meer reviews gaan lezen als ze er inderdaad beter uitzien

[spellingscontrolemodus]
een handvatten in zaken om het product heen
en t3e in het stukje eronder
[/spellingscontrolemodus]

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 juni 2009 16:24]


Door Tweakers user TweakerTweak, zaterdag 20 juni 2009 17:31

Een ini van tweakers die emmeren over reviews?
Zo gebekt als je bent zal je review zijn.
Als een ander er niets aan heeft, so be it, daarom kan je een score geven.
Ik erger me meer aan een Wiethoofd die in zijn profiel over de namen van z,n zus en broer begint en wat niet meer.Fucking boeie .
En als starter begint over zijn positieve reputatie.
Voelt voor mij een beetje als kind aan huis en we doen het er om.

Door Tweakers user Pjerry, zaterdag 20 juni 2009 17:49

Jongens (en meisjes), zoals ik al aangaf heb ik nu weinig tijd.
Ik heb deze blog dan ook erg snel in elkaar gedraaid. Dat er nog typefouten in zitten, so be it. Ga daar niet over lopen emmeren, maar stuur een PM. Want die opmerkingen vervuilen alleen de blog en zijn absoluut niet meer relevant nadat ik de typo heb gewijzigd.
Liever heb ik een constructieve inbreng. Dat mag ook zo'n reactie zijn als van tweaker Tweak, want dan weet ik in ieder geval dat mijn inzet niet gewaardeerd wordt. Ik heb genoeg andere dingen te doen, dus ik zal me niet vervelen ;).

Wat jij nu bedoelt Tweaker Tweak ontgaat mij volledig.
Ik wil er tijd in stoppen om het voor iedereen beter te maken, om daarom een sneer te krijgen vind ik wel erg ongepast.
Wat Wiethoofd op zijn profielpagina zet is zijn zaak, je hoeft die absoluut niet te lezen. Dat je je daar aan ergert zegt m.i. meer over jou dan over hem!
En als starter begint over zijn positieve reputatie.
Voelt voor mij een beetje als kind aan huis en we doen het er om.
Je doelt op (ik moest even echt zoeken hoor :P ):
Dat dit gewaardeerd wordt blijkt uit de scores die ik voor mijn reviews krijg.
De bedoeling was puur en alleen om het punt extra kracht bij te zetten, verder geen bijbedoelingen.
Wat bedoel je eigenlijk met de laatste zin van jou die ik aanhaal :? , ik ben maar een gewone gebruiker van T.Net en verder helemaal niets.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 juni 2009 17:55]


Door Tweakers user TweakerTweak, zaterdag 20 juni 2009 18:20

Waarom zeg je nou dat je inzet niet gewaardeerd wordt? Waar haal je dat uit?Pjerry?
Van mening verschillen is toch iets anders? Sneer naar jou?
Anders was mijn schoonmoeder al lang geen deel meer van mijn leven hoor.Ja die is moelijk maar hoop dat je snapt wat ik bedoel.
Ik wil en wou enkel aangeven dat er niet met pro,s en pre,s hoeft te worden om te gaan als het op reviews aankomt. Een ieder doet wat hij kan en wil.
Ik heb heus leuke reviews gelezen die voor velen dan weer te beknopt waren etc etc of te veel persoonlijke inhoud, en daarom mijn reactie....laat de boel de boel, want waar jouw ini naar toe gaat is dan toch wel zo dat je uiteindelijk aan normen hoort te voldoen.
Niet iedereen is gespekt met talent om te schrijven.
Als jij trouwens niet snapt wat ik bedoel met mijn opmerking over Wiethoofd ( die ik niets ten nadele gun) bedoel, dan is dat jouw deel aan deze discussie.
En lieverd, laat Wiethoofd voor zichzelf praten. Geintjuh, maar dat kan je wel hebben toch?

Door Tweakers user Pjerry, zaterdag 20 juni 2009 18:31

Ik vind je absoluut recht hebben op je mening. Ik ben blij dat het niet als sneer bedoeld is. Wellicht een wat overgevoelige reactie van mij (te weinig nachtrust de laatste weken :P )

Het laatste dat ik wil is een normering vastleggen. Dat kun je zo links en rechts zien aan de reacties die ik op reviews geef. Ik weet heel goed dat de ene persoon makkelijker schrijft dan de andere. De meeste reviews waardeer ik ook, al is het alleen al om de inspanning die de schrijver zich getroost om, zonder gewin, zijn ervaring met anderen te delen.

Mijn intentie is om mensen een houvast te geven die wat van hun review willen maken, maar niet weten hoe ze dat aan moeten pakken. Geen enkel probleem als ze dat links laten liggen en hun eigen weg gaan. Ik probeer input te krijgen om de doodeenvoudige reden dat ik van mening ben dat ik anders heel veel zaken over het hoofd ga zien. Daarnaast zou mijn mening over bepaalde zaken ook nog wel eens door de reacties bijgesteld kunnen worden.

Dus je afwijkende mening wordt gewoon gewaardeerd, hetgeen ik overigens al aangaf, zij het dat de toonzetting blijkbaar te scherp was, mijn excuses daarvoor.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 juni 2009 19:05]


Door Tweakers user TweakerTweak, zaterdag 20 juni 2009 18:39

Er zijn maar twee dingen waar ik me druk over maak, mijn leven en die van mijn lief.
Rest mij nog te zeggen dat je wat mij betreft de discussie onderuit haalt door te stellen dat ik een afwijkende mening heb.
Kan ook zijn dat je mij niet begrijpt.Daarvoor alle begrip.

Door Tweakers user Pjerry, zaterdag 20 juni 2009 19:04

Afwijkend van al diegenen die boven jou gepost hadden.

Maar je hebt gelijk ik wijzig het.

Door Tweakers user boe2, zaterdag 20 juni 2009 20:26

Er is een goede reden waarom je scores kan geven aan review en je moet al gek zijn als je denkt dat mensen jouw blog gaan checken alvorens een review te maken. Wat doet jou in hemelsnaam denken dat jij boven de rest staat en jouw mening over hoe een review moet geschreven worden de juiste is? ;)

Door Tweakers user Pjerry, zaterdag 20 juni 2009 20:30

Heb je de blog gelezen????

Door Tweakers user Tommasso, zaterdag 20 juni 2009 22:21

Ten eerste: goed iniatief :), denk dat het belangrijk is om idd duidelijke richtlijnen op te zetten zodat ook de mensen die wel willen werken aan een goede review, goed te werk kunnen gaan :).

Een blog of een Topic is zelf denk ik niet heel erg zinvol (behalve tijdens het opzetten en het onderhouden van de richtlijnen), maar als de faq hiermee wordt uitgebreid vind ik het wel iets goed (moet tweakers.net het wel oppakken :) )

ik zie mijzelf niet echt als een 'super reviewer' ofzo, maar als ik een review wil schrijven wil ik het wel goed doen. Daarom dus hier mijn 'manier' van schrijven :)

Indeling/Volgorde
Meestal doe ik het ongeveer van verpakking - benchmarks. Dus een chronologische volgorde.

Taalgebruik
Meestal probeer ik het allemaal 'netjes' te houden en aardig formeel met toch nog een flaagje humor eroverheen. Dit vind ik zelf wel erg moeilijk om te doen (maar dit ligt aan mij). Sommige reviews is werkelijk een bulk aan vreemd gemormel en vaak nog gescheld ook. Dit vind ik niet waardig voor een review. Een review is een artikel die je publiceerd en mensen zullen gaan lezen, deze mensen zijn geintereseerd naar het product en de ervaring en niet hoe jij de service dek wel niet kan uitschelden en het allemaal maar kut vind (dit is overigens mijn mening).

Foto's
Foto's is iets wat ik altijd zal toevoegen, alleen al om het geheel werkend er uit te laten zien. Meestal het ik iets van 20 foto's van een product (ik heb de neiging om alles dat ik binnen krijg volledig af te fotograferen), toch is het aardig moeilijk om alle foto's online te krijgen en goed te laten werken. Zou graag willen dat dit anders was.
Ik probeer er voor te zorgen dat de foto's klikbaar zijn, alleen lukt mij dit niet echt.

UBB-code
Maak hier idd gebruik van, alleen is er niet een overzicht waar staat welke codes mogelijk zijn. Ook is het aantal codes veelste beperkt.

Zaken om het product heen
Bijgeleverde software vind ik zelf onderdeel van het product en zal ik dus gewoon meenemen in de algemene beoordeling. Meestal zet ik als 'extra's'in mijn review nog links naar handleidingen, foto's, artikellen en reviews.
Zelf vind ik het geen goede zaak om bijv de helpdesk van een bepaald merk te gaan beoordelen, dat is iets van het merk en hoor je eig niet mee temaken te hebben (zaken moeten via de winkel)

Duidelijke Updates
De changelog doe ik niet in de review zelf maar in de eerste reactie eronder. Meestal staat hier in het begin iets van "toen ging er van alles mis:S" en komen daarna allerlijk fixes.
De review update ik niet echt, maar bugs (typo's en foto's die niet werken) probeer ik er wel uit te halen.

Beoordelingen boven de review
Ik weet niet of het handig is om aan te dringen op het invullen van alle items. als je bijv bij een kast modbaarheid invult wanneer je dit nooit hebt gedaan vind ik niet goed, je hebt nooit ervaring daarmee gehad en kan dus alleen schatten/spreculeren.

Wanneer een product nog te reviewen
Heb ik totaal geen limiet bij, alles mag van mij worden gereviewd ongeacht de leeftijd. Ook als het product niet meer leverbaar is ofzo, totaal geen probleem. Een review kan (bijna) nooit kwaad, dus waarom zou je iemand willen belemmeren met zijn review. Misschien gaat die gene na deze review wel meerdere reviews schrijven over producten die wel nieuw zijn.

Mijn technische problemen met reviews (mss een dev topic openen?)
Mijn probleem met review schrijven op tweakers.net:
- Te weinig UBB code. ik wil structuur aanleggen, dan gebruik ik H1-6 tags, maar niet <b> en <u> waar ik nu aanvast zit.
- Geen WYSIWYG (of hoe dat ook heet) editor, ik zie geen knop staan om je review te verbergen, dit kan pas nadat hij is gepubliceerd (of doe ik iets mis?)
- Te weinig plaatjes. Ik vind het erg jammer dat ik maar 4 plaatjes kan uploaden naar tweakers, nu is dat niet zo'n probleem met imgshack. Alleen heb je niet meer onderaan een balk waar je alle plaatjes kan viewen (als je snapt wat ik bedoel).

Problemen met reviews in de pricewatch.
- Een kortere/minder waardige review moet minder opvallen. ik heb heel vaak dat in een product zoek en zie een review erbijstaan. Als ik daar dan op klik is het een beoordeling. Ik vind dat het zichtbaar moet zijn hoe waardig die review is (transperanter naarmate het minder goede review is ofzo)
- Score systeem heeft maar 5 punten, ik vind dat zelf jammer. Ik zie vaak dat een review die redelijk goed is meestal maar 2 sterren heeft. en een review die slechter is 3 sterren heeft. er wordt wat in het wilde weg gestemd en mensen hebben niet echt een idee wat ze nou stemmen (hoeveel iets waard moet zijn). Daarom denk ik dat het handig is om een soort onderschrift bij de score te zetten zodat mensen beter inzicht krijgen in de waarde die ze nu toekennen.
- Oudere reviews worden niet meer bekeken. Mijn eerste review (van de G15) was gemaakt voor het stemgebeuren begon. Omdat hij geen score had verdween hij volledig uit de pagina en duurde het tot mijn volgende review tot hij score kreeg. Vind dat onbeoordeelde reviews (dus de oudere) gewoon op lengte moeten worden gebaseerd en in de juiste positie komen in de review lijst.

hopelijk was deze post enigzins zinvol :)

Door Tweakers user Pjerry, zaterdag 20 juni 2009 22:41

Klikbare foto: "[url="http://<locatie grote foto>/<foto>"[IMG]http://<plaats zichtbare foto>/<foto>[/IMG][/URL]"
De buitenste quotes moeten er niet staan, maar anders kun je de tekst niet zien.
Bijv.:
[IMG]http://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/HDTune30Pro_IntelRaid5_Datafine_kl.png[/IMG]
ahhh, laat hier het plaatje niet zien en sloopt de tekst ook nog eens. Het voorbeeld is te vinden in: productreview: Seagate Barracuda 7200.10 ST3320620AS, 320GB review door Pjerry

UBB-codes: http://gathering.tweakers.net/forum/faq/20

Je kunt zoveel plaatjes gebruiken als je maar wilt. Alleen de "[afbeeldingx]"plaatjes zijn er maar 4 van.

WYSIWYG is idd een gemis. Maar ja met veel foto's is dat ook niet echt lekker. Ik maak de review in de "verborgen mode" en kijk dan hoe het uitpakt.
Score systeem heeft maar 5 punten,....
Voor de score aan de kaak te stellen is een topic: Het kleine Productreview beoordelingentopic *
Oudere reviews worden niet meer bekeken.
Je kunt je review ook opnieuw posten (moeten er wel een minimaal aantal wijzigingen inzitten). Hoeveel weet ik niet, maar als je plaatjes toevoegt kom je er snel aan.
hopelijk was deze post enigzins zinvol :)
Yes, dit soort reacties had ik in gedachten toen ik deze blog opende.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 juni 2009 22:45]


Door Tweakers user Tommasso, zaterdag 20 juni 2009 22:59

Ok, nu ken ik die code ook weer :).

Die UBB codes slaan op het forum en werken niet bij de review (ik heb het geprobeerd). Ik vind dat vooral bij een review het aanbod aan tags groot moet zijn, een volwaardige review is eigenlijk een staande webpagina opzich, daarom moeten dingen zoals een structuur en tabellen mogelijk zijn.

Dingen zoals bijv een score tabel met balkjes (voor de benchmark) krijg ik niet voor elkaar om te maken...

Ik weet dat je oneindig veel plaatjes kan maken, maar het gaat er mij om dat ik die dingen extern moet hosten en dat kost veel/meer moeite. Dat is iets wat ik irritant en onhandig vind.
Een foto is niet veel om te hebben en vooral bij een review vind ik het belangrijk om erbij te hebben...
Sommige mensen hebben een eigen fotoalbum op tweakers.net en je kan volgens mij maarliefst 10 avatars hosten op tweakers.net. maar waarom dan niet meer dan 4 plaatjes voor een review, ik vind dat nogal 'ouderwets', in de huidige tijd waarbij gewoon HD films worden gehost op tweakers.net vind ik het hosten van een paar extra plaatjes mogelijk moet zijn.

(die verborgen mode vind ik pas nadat ik hem de eerste keer heb gepubliceerd)
Een WYSIWYG hoeft voor mij niet eens echt een editor te zijn, maar een knop als 'bekijk je review in een popup' zou al handig zijn.

Zelf vind een 'correctie' topic een beetje een lapmiddel, ik denk dat met een paar aanpassingen aan het systeem scores al beter kunnen worden:
- 1 ster: Review bevat geen nuttige inhoud
- 2 sterren: Review bevat matige inhoud
- 3 sterren: Review bevat redelijke inhoud maar mist goede verzorging
- 4 sterren: Review bevat redelijke inhoud en heeft goede verzorging
- 5 sterren: Review bevat goede inhoud en heet goede verzorging

Ik denk dat op deze manier het wat duidelijker wordt welke score bij welke review worden (dit is allemaal een eigen mening en een suggestie, niet iets wat ik wil doordringen :) )

Het herposten van je review vind ik ook niet een oplossing, veel mensen zullen dit niet doen waardoor goede reviews erg verborgen blijven achter nieuwere reviews met score (ookal is dit 1 ster...)

Over het topic: Ik snap nog niet helemaal hoe je het wilt vormgeven, maar ik ben zeer benieuwd :)

Door Tweakers user Pjerry, zaterdag 20 juni 2009 23:13

Voor die UBB-codes moet je Wiethoofd dan maar eens benaderen, die schudt ze zo uit zijn mouw. Dat het kan is in zijn iPod review te zien, waar ik hierboven naar verwijs.

De Topicstart zal door Wiethoofd gedaan worden, die kan er een mooie lay-out aan geven. We hopen dat het uiteindelijk zoveel info oplevert dat we een stukje voor de FAQ mogen maken. Maar laten we eerst maar eens resultaten boeken, dan is dat het volgende probleem dat geslecht moet worden.

In dat topic waar ik naar verwees staat wel een richtlijn voor het modereren. Maar daar weet bijna geen mens van. De problemen die je schetst komen dus ook veelvuldig voor. Uit ervaring weet ik dat er soms ook opzettelijk heel negatief gemodereerd wordt. De ondoorzichtigheid van het modereren van reviews werkt ddat m.i. in de hand. Het is me niet duidelijk waarom we wel de moderatie op replies kunnen zien, maar niet op reviews...

Als je nog even hard werkt op T.Net heb jij ook genoeg Karma om je plaatjes bij T.Net te hosten. Ik gebruikte vroeger (en nog wel) www.Bucket.com , maar www.Flickr.com wordt ook erg veel gebruikt.
Over het topic: Ik snap nog niet helemaal hoe je het wilt vormgeven, maar ik ben zeer benieuwd :)
Wij ook Tommasso, wij ook.....

Er zijn overigens nog andere beperkingen aan een review (waar een "normaal" mens overigens niet tegenop loopt).
Zie: [PR] Product review vraagjes/suggesties
O-)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 juni 2009 23:16]


Door Tweakers user Wiethoofd, zondag 21 juni 2009 00:53

* Wiethoofd zal ook eens even zijn zegje doen

Wat Pjerry in z'n blog heeft staan is een zeer goede basis van wat ik ook ongeveer in m'n hoofd had voor het topic.
quote: Tommasso
Dingen zoals bijv een score tabel met balkjes (voor de benchmark) krijg ik niet voor elkaar om te maken...
Ikzelf heb een review over m'n moederbord gemaakt (klik) en met de nodige tabellen kom je er wel uit ;)

@ Pjerry, als je gewoon UBB-code in je post wilt laten zien zonder dat het geparsed wordt moet je er even [norml][/norml] tags omheen plaatsen.

Wat betreft WYSIWYG, je kunt een simpele productreview maken door een review zonder tekst te submitten, vervolgens naar je Productreview Beheer gaan, daar het vinkje neerzetten voor: Preview modus en helemaal los gaan en als je op Insturen klikt is ie alleen voor jou zichtbaar en kan je dus zien wat je geproduceerd hebt. Nog makkelijker is gewoon gebruik maken van je Notepad op het forum.
Maak hier idd gebruik van, alleen is er niet een overzicht waar staat welke codes mogelijk zijn. Ook is het aantal codes veelste beperkt.
Er is gewoon een overzicht van alle beschikbare UBB-codes (op het forum dan wel), maar het overgrote deel werkt. Ik was wel van plan een lijst met werkende UBB-codes - en hun uitwerking op de Frontpage - neer te zetten omdat er een paar 'verborgen' zijn die zeer prettig zijn om te gebruiken in een review.

UBB-codes rammel ik er inderdaad zo uit, het is alleen dat een review met een perfecte opmaak zonder inhoud geen 5 sterren hoort te verdienen, het is een combinatie van de twee die een perfecte review maken!

offtopic:
TweakerTweak: Je hebt een DM, of je daar even op wilt reageren

Door Tweakers user rob_erwt, zondag 21 juni 2009 09:39

Hoewel ik het de inzet voor dit initiatief kan waarderen, vraag ik me af of het nu persé nodig is. Op T.net willen we graag zoveel mogelijk reviews en natuurlijk hebben we liever goed geschreven reviews dan een stapel oneliners (maak er dan een simpele review van... ;) ).

Ik vraag me af of het opstellen van deze richtlijnen de drempel om een review te schirjven juist niet weer hoger maakt. Ik denk dan ook niet dat ze in de 'officiële' T.net handleiding opgenomen gaan worden, wat natuurlijk niet betekent dat er verder niet gedicusseerd kan worden of hoe ene goede review eruit hoort te zien. :)

Door Tweakers user Tommasso, zondag 21 juni 2009 09:40

Als wiethoofd ze in de topic zal willen neerzetten met enkele voorbeelden (zoals een score tabel) zou dat denk ik voor velen (en voor mij) handig zijn.

Als het topic veel info en ideeën opleverd is dat natuurlijk goed. maar ik dnek dat je erg rekening moet houden dat je de vraag duidelijk moet stellen: 'wat vind jij het belangrijkste aan een review' of 'hoe maak jij je review'. Iets wat is hier een beetje miste.

Ben zelf niet echt een poster, maar vooral read only. Daarom maak ik niet zoveel karma ;)
Photobucket of imgschack ofzo werkt allemaal wel, maar je moet helemaal achter de werkelijke link komen. Als je iets van 20 plaatjes wilt hosten is dat werkelijk een shit karwei, wat anders moet kunnen...

(Mijn reviews zijn denk ik niet 64k groot :P)

@wiethoofd:
De blogpost is idd een goede basis denk ik, maar er moet denk ik meer komen. er staat nu allemaal wat je wel en niet moet doen en niet echt 'hulp'. de 'hulp' is denk ik even belangrijk dus dingen zoals die tabellen uit de review zou ik zeer graag willen zien hoe je die moet maken :).

Die 'truck' waardoor je je review dus wel gewoon direct ontzichtbaar kan maken kende ik niet. vind het heel irritant dat je hem moet posten, dan weer snel onzichtbaar maken omdat er geen kut van klopt.

Het overzicht is erg groot en misschien moeilijk voor mensen te begrijpen. toch vind ik zelf dat veel dingen niet ondersteund worden:
- h tags
- size (maar die staat er ook niet in de faq)
- img width (kreeg ik niet werkend)

(deze kwam ik tegen, maar er zijn wss nog meer verschillen)

Zelf vind ik ook dat de score voor een review gekoppeld moet zijn aan het type product. over een laptop of een telefoon kan je veel meer vertellen dan over een fanmate of koelpasta. Daarom zullen die reviews altijd wat minder concrete inhoud bevatten omdat die gewoon er niet is (mijn 3e review over de AluBox heeft dat ook beetje).

misschien is het handig om een lijst te maken met dingen voor in het topic (is maar een idee :) )

edit:
@rob_erwt
Zoveel mogelijk reviews kan idd nooit kwaad. maar ik denk dat veel mensen wel willen maar het totaal niet voor elkaar krijgen om een goede review te maken. ook ik wilde bijv mijn benchmarks in een tabel neerzetten, maar kreeg de tabel niet werken waardoor alles plain tekst werd. Ik denk dat sommige mensen gewoon 'stuurloos' worden en daardoor niet een goede review kunnen maken.

Ik denk niet dat dit als een eis moet werken, maar meer als advies. Dus meer in de vorm van 'probeer om dit te doen' dan 'schrijf je review om deze manier'.
Hopelijk wordt de lat nu niet hoger, maar kunnen mensen zich beter orienteren :)

[Reactie gewijzigd op zondag 21 juni 2009 09:44]


Door Tweakers user Pjerry, zondag 21 juni 2009 10:44

@rob-erwt
In het hele stukje dat ik geschreven heb, komt het woord richtlijn niet voor. Het is ook niet de bedoeling dat we dit dwingend op gaan leggen aan mensen; nee mensen die er in geïnteresseerd zijn kunnen "ten rade gaan" (en dat zijn er meer dan jij denkt). Eigenlijk precies wat er nu gebeurt met de (beperkte) FAQ. Momenteel weten veel van de schrijvers nog niet eens van het bestaan van de FAQ af (zal ook wel zo blijven).

Dat hier behoefte aan is, concludeer ik uit het feit dat er nog wel eens mensen zijn die mij om advies vragen. Adviezen die ik geef in een reply worden altijd goed gewaardeerd (c'est le ton qui fait la musique) omdat ze vanuit respect geschreven worden.

Wij willen ons zeker niet op gaan stellen (getuige deze blog toch eigenlijk) dat we de wijsheid in pacht hebben. We willen alleen een helpende hand bieden. Zie dit initiatief s.v.p. op deze manier. Niets dwingends dus (iig wat ons betreft).

[Reactie gewijzigd op zondag 21 juni 2009 11:25]


Door Tweakers user Dima_2005, zondag 21 juni 2009 12:10

Ahja, je hebt wel gelijk qua productreviews, maar het is zeer moeilijk om echt eenzelfde vorm te hebben qua reviews.
Het gaat om iets zeer simpels, ik gebruik bijvoorbeeld enorm veel prentjes omdat het overzichtelijker maakt, maar sommige mensen hebben dat dan alweer niet graag en zeggen dat er te weinig tekst inzit.

Wat ik ook merk is dat er rivaliteits-rating toegapst wordt. Dus de "karma-hunters", die beoordelen andere hun reviews slechter dan het zou moeten.

Door Tweakers user dispie, zondag 21 juni 2009 13:49

Dit is een heel mooi voorstel

Wat valt op
Het valt me op dat de mooie reviews vaak andere aanzetten om ook een mooie review te schrijven.Vaak zie je dan ook dat als er een paar echt mooie reviews zijn geweest in de dagen er na er meer volgend met een mooie indeling, en wat meer moeite.
Jammer genoeg zie ik ook dat, dat dan ook weer langzaam weg zakt en je weer allemaal 1-3 sterren reviews komen.

Beoordeling
Ik denk dat mensen die 10-15 stemmen voor 1 ster hebben misschien weg gemod moeten worden net als een ongewenste reactie vindt ik een 1 ster review een ongewenste review die niet op T.net kwaliteit is.

Het werken met kopjes en kortere zinnen
Dit maakt de leesbaarheid vele malen beter want soms zoek je alleen maar naar een bepaalde eigenschap van een product om die ter vergelijken met een andere.

maar ook voor dyslectische mensen zoals mij, zijn van die aan elkaar geschreven stukken niet te lezen en krijgen dan ook een lagere beoordeling.

De knoppen
links, vet, superscript, Italics zou ik graag bij het review deel knoppen zien waar je gelijk de code krijgt voor bijvoorbeeld een plaat je invoegen en dan je alleen nog de link er in hoeft te plakken of een betere uitleg over hoe je dit soort dingen doet.

ik heb niet zoveel met dit soort codes te maken dus weet er zeer weinig van af en ik denk dat er meer zijn die er niet veel van weten en dus wel een kleine guide kunnen gebruiken.

oude producten
Wat wij tweakers niet moeten vergeten en vooral de hardware freaks is dat de meeste mensen niet ieder jaar een nieuwe pc kopen.

Als voorbeeld mijn ouders zitten nog op een 5 jaar oud pc die ik laatst moest upgraden want zoals me moeder zei hij doet toch wat we willen waarom een nieuwe kopen moest nieuwe videokaart in ja dan is zoeken naar AGP kaarten en reviews en dan is toch pretig als er oudere dingen op staan.

of voor een budget systeem waar je niet de laatste nieuwe hardware in kan stoppen om de prijs te drukken.

Het moet natuurlijk wel reëel blijven ISA en PCI kaarten zijn natuurlijk al wel achterhaalt.

updaten
zouden inderdaad op datum onderaan toegevoegd moeten worden
ik denk ook dat daar een aantal standaard gegevens in moeten,
1. of het product nog werkt
2. iets over nieuwe drivers als die er zijn
3. wat de stabiliteit is over de periode van gebruik

[Reactie gewijzigd op zondag 21 juni 2009 13:50]


Door Tweakers user Wiethoofd, zondag 21 juni 2009 14:22

quote: Tommasso
toch vind ik zelf dat veel dingen niet ondersteund worden:
Mocht je er ondersteuning voor willen hebben, dan kan je dat gewoon vragen in Lieve Devvers De breedte van je afbeelding kan je als volgt doen: [img=575,,,,Beschrijving,1] dit levert een 575px brede afbeelding met als mouse-over "Beschrijving" en een rand (de 1)
quote: Dima_2005
k gebruik bijvoorbeeld enorm veel prentjes omdat het overzichtelijker maakt
In mijn ogen zijn afbeeldingen ter ondersteuning van de inhoud van je review en zijn ze niet de review, dit is natuurlijk voor iedereen anders omdat de ene makkelijker informatie uit plaatjes haalt en de ander uit lange lappen tekst etc.
Wat ik ook merk is dat er rivaliteits-rating toegapst wordt. Dus de "karma-hunters", die beoordelen andere hun reviews slechter dan het zou moeten.
Hier heb ik niet eerder van gehoord, maar je staat het vrij in Het kleine Productreview beoordelingentopic aan te kaarten mocht een review onjuist beoordeeld zijn.
quote: dispie
De knoppen
links, vet, superscript, Italics zou ik graag bij het review deel knoppen zien waar je gelijk de code krijgt voor bijvoorbeeld een plaat je invoegen en dan je alleen nog de link er in hoeft te plakken of een betere uitleg over hoe je dit soort dingen doet.
Die knoppen staan er gewoon al, alleen het invoegen van foto's zul je even uit de UBB FAQ moeten halen of via je Fotoalbum moeten doen.

Wat betreft je update-verhaal/datums zou je me kunnen steunen: Productreview initiële postingsdatum laten staan edit. En als het product niet meer werkt/zou werken zal dat vast wel vermeld worden en anders een onvoldoende bij het kopje Betrouwbaarheid.

Door Tweakers user Thy King, zondag 21 juni 2009 14:44

reactie op bovenstaande
Om eerst even te reageren op het niet kunnen gebruiken van size en/of image width: dit is een gekopieerde ubb code uit mijn laatste review (verkregen uit zowel de ubb-faq als een lang topic met veel plaatjes, en dan de code daarvan bekijken):


code:
1
[url=http://tweakers.net/ext/f/TmKJUjAy9j2JsrhTNewXbjrY/full.jpg][img=575,180,,,"De aansluitingsmogelijkheden"]http://tweakers.net/ext/f/TmKJUjAy9j2JsrhTNewXbjrY/full.jpg[/img][/url]

Ik hoop dat dit goed gaat... :) EDIT: joepie, het werkt!

In de faq staat uitgelegd dat je een aantal dingen kan doen met de 'img' tag: je krijgt 'img=,,,,' voor het rechte haakje en de url naar het plaatje. De eerste 2 posities zijn voor de grootte van de foto in je review, de laatste, tussen aanhalingstekens, is een tekst die je kan zien als je je muis het plaatje houdt. Dus: 'img=575,180,,,"De aansluitingsmogelijkheden" ' geeft je een plaatje van grootte 575 bij 180 (ongeacht de originele groote van het plaatje), met de verklarende tekst: 'De aansluitingsmogelijkheden'. Deze img tag met link naar je plaatje, doe je binnen een url tag, die linkt naar het grote plaatje.


Een interessant vraagstuk.
Simpel review
Het is mijn ook opgevallen dat mensen eigenlijk nagenoeg geen aandacht besteden aan hun review. Ik ga hier niet zitten zeggen dat iedereen zoiets als mijn of pjerry reviews moet maken, maar ik mis vaak vele simpele maar essentiele dingen, zelfs in de meest korte reviews.

Het meeste wat ik vaak mis is een persoonlijke mening. Je maakt een review van iets, en dan wil ik niet alleen een samenvatting zien van de downloadbare manual. Een product moet absoluut besproken worden, maar de mening van de persoon is een belangrijke factor. Dat is namelijk de basis van de beoordeling!

Naast de mening mis ik dan de argumenten of de opbouw naar de mening toe. Waarom vind je iets? Waarom krijgt dit product alles in het groen??

En dan het laatste wat ik vaak mis: mensen zijn zelden kritisch over hun product. Iets wat je vaak terug ziet over het gehele internet. User reviews prijzen hun product zonder beargumentatie de hemel in. Je krijgt niet te weten wat er juist minder goed is. Nagenoeg geeneen product wat ik onder mijn vingers heb gehad is perfect. Ik vind het dus heel interessant om te weten wat nu niet zo goed werkt, of wat je minder geslaagd vindt.

Alles wat ik hierboven heb opgenoemd is te schrijven in een simpel review, zonder enorme diepgang of grote lengte. Het heeft ook geen 20 foto's nodig (ik heb het hier dus over een simpel, 'kort en krachtig', type review). Maar je haalt hieruit zoveel informatie uit over het product. Iets waar je veel aan hebt.

De gevorderde reviews
Voor de rest is alles wel genoemd. Voor de simpele review: Taalgebruik, opbouw (kopjes), beargumentatie, conclusie.

Voor de gevorderde reviews: illustrerende afbeeldingen, goede bespreking, beetje humor, goede opbouw, goede beargumentatie, interesante (leerzame) informatie. Maar nog wel het meest belangrijke: het moet lekker weglezen. Denk maar aan een artikel in een interessant tijdschrift. Je moet de aandacht vasthouden van je lezers.

Ikzelf denk niet dat het 'perfecte review' gedefinieerd kan worden als een guideline. Mensen moeten gewoon hun eigen stijl aanhouden. Daarnaast, mijn reviews van voor tot achter is vaak een aantal weken werk (elke dag een stukje tikken of iets testen), iets wat waarschijnlijk niet veel mensen er voor over hebben.

User reviews op tweakers
Naast wat de user kan doen voor een goed review, zou misschien ook interessant zijn om de user reviews wat betere en meer mogelijkheden te geven. Ik zat zelf te denken aan bijvoorbeeld iets vergelijkbaars als de officiele reviews op het forum. Iets wat meerdere pagina's kan innemen, waar meer/vele foto's kunnen worden gebruikt, die aan het eind ook kunnen worden bekeken. Dat je van je uitgebreide reviews een artikel kan maken. Dit zou wellicht een mooie feature kunnen zijn die je kan unlocken met karma!

Verder ben ik het ook eens met de opmerking boven dat de 'simpele review', die beoordeling-only reviews eigenlijk heel overbodig zijn. Je bent juist benieuwd naar de bespreking van de ervaring, en alleen de beoordeling heb je niet veel aan.

[Reactie gewijzigd op zondag 21 juni 2009 15:06]


Door Tweakers user Pjerry, zondag 21 juni 2009 17:15

Hartelijk dank Rob_erwt, dispie, Wiethoofd (maar jij spreekt voor eigen parochie :)) en Thy King (en alle anderen) voor jullie uitgebreide reacties.

Ik denk dat we ondertussen toch wel een erg fraai begin kunnen gaan maken. Van verschillende invalshoeken hebben we voer gekregen, nou nog even zien hoe we dat gaan verwerken.

Uit deze blog maak ik op dat ik in het verleden een aantal zaken erg omslachtig heb gedaan, dat ik nu weet hoe het moet is iig al de eerste winst.

Draag allemaal bij aan het topic en we kunnen er iets van maken!

[Reactie gewijzigd op zondag 21 juni 2009 17:17]


Door Tweakers user dispie, zondag 21 juni 2009 17:16

User reviews op tweakers
Naast wat de user kan doen voor een goed review, zou misschien ook interessant zijn om de user reviews wat betere en meer mogelijkheden te geven. Ik zat zelf te denken aan bijvoorbeeld iets vergelijkbaars als de officiele reviews op het forum. Iets wat meerdere pagina's kan innemen, waar meer/vele foto's kunnen worden gebruikt, die aan het eind ook kunnen worden bekeken. Dat je van je uitgebreide reviews een artikel kan maken. Dit zou wellicht een mooie feature kunnen zijn die je kan unlocken met karma!


nou dit is een functie die zeker een goede is voor de karma shop en waar ik dan ook zeker voor ga sparen.

Want somige reviews zijn heel mooi veel plaatjes lekker te lezen zoals die van thy king maar gaan 1.5 meters naar beneden wat ook niet mooi oogt, meerder pagina's zoals de officele reviews zou dan echt een mooi geheel maken.

Door Tweakers user Pjerry, zondag 21 juni 2009 17:21

Hmmm, volgens mij wil Femme zoiets niet!
Zie [PR] Product review vraagjes/suggesties, waar zoiets wordt behandeld, maar dan net "even anders".

Door Tweakers user Thy King, zondag 21 juni 2009 18:24

Hmmm, volgens mij wil Femme zoiets niet!
Zie [PR] Product review vraagjes/suggesties, waar zoiets wordt behandeld, maar dan net "even anders".
Huh? Wat bedoel je nu precies? Dat Femme geen lange pagina's wil, of dat hij geen meerdere pagina's wil?

Het Topic waar je naar linkt staat geen van beide specifiek, het enige wat hij zegt is dat hij 64000 tekens meer dan genoeg vindt. En gezien de veel duidelijkere uitleg iets eronder waarom dat genoeg is, kan ik daarmee inkomen.

Daarnaast: we hebben ook nog 'the will of the people' :D

[Reactie gewijzigd op zondag 21 juni 2009 18:25]


Door Tweakers user Pjerry, zondag 21 juni 2009 18:45

Volgens mij wil hij geen meerdere pagina's. Ik doe het uit mijn hoofd, dus ik kan me vergissen.

* Pjerry zal eens gaan kijken...

Door Tweakers user Kaasplank, maandag 22 juni 2009 10:50

Wat een flauwekul dit. Slechte reviews krijgen vanzelf weinig sterren en dus kun je als lezer prima zelf de goede reviews er uit filteren. Je moet de drang die je zelf hebt als kleine groep fanatieke schrijvers om enkel 5 sterren reviews te schrijven niet opdringen aan een ander.

Ik zie liever een systeem waarbij reviews met een laag aantal sterren automatisch vervallen tot simpele reviews waarbij enkel nog de waarderingen (groene balkjes) worden meegeteld.

[Reactie gewijzigd op maandag 22 juni 2009 10:53]


Door Tweakers user Tommasso, dinsdag 23 juni 2009 09:10

Als mensen dit willen, is dit aan hun en kan ik er niks mee doen.
Alleen denk ik dat er veel mensen zijn die erg graag een goede review willen maken (immers: beter => meer karma, meer complimenten enz.), alleen kunnen deze mensen niet een goede review schrijven omdat ze niet weten hoe ze dat moeten doen. Ze raken mischien zelfs geirriteerd omdat het allemaal zoveel en moeilijk is.
Wat ik denk wat verstandig is (en deze blog ook als doel heeft), is het opzetten van een 'FAQ' waarmee je wordt geholpen in het maken van een goede review. Het is (denk ik) niet de bedoeling om iedereen er op te wijzen om een 'goede' review te maken, maar om te helpen wanneer iemand er niet uit komt.

een probleem vind ik met het beoordeling systeem (wat ik al eerder heb gezegd), is dat je pas weet hoe goed een review is als je hem al hebt geopend. oftewel: je zoekt naar een product, zie een beoordeling erbij staan en klik daarop. dan pas zie je wat die review is.
Ik vind dat het direct zichtbaar moet zijn (vooral van die no-text reviews zijn daar erg irri in) door middel van het 'doorzichtiger' maken van het beoordelings balkje.

Reageren is niet meer mogelijk