Betere productreviews-4 (De allerlaatste?)

Door Pjerry op maandag 18 januari 2010 00:10 - Reacties (12)
Categorie: Productreviews, Views: 4.074

De Allerlaatste

Ja, ik kan het toch niet laten om weer wat te schrijven.

In dit geval een heel kort verhaal met puur reclame, nl. de eerste draft versie van de handleiding is on-line.

We moeten nog links en rechts stukken invullen, de lay-out aanpassen (nog helemaal niet naar onze zin) en vooral veel commentaar van jullie gaan verwerken :P.

De eerste draft versie is hier te vinden en ik ga er hier geen woorden meer aan vuil maken.

Kom op mensen geef input, brand het af, maar vergeet ook het schouderklopje niet zo nu en dan.

Wij wachten af.....

Volgende: Betere Productreviews-3 (De laatste...?) 01-'10 Betere Productreviews-3 (De laatste...?)

Reacties


Door Tweakers user Mobomonster, maandag 18 januari 2010 00:35

Handleding? :) Superhandig, ik hoop dat veel Tweakers er wat aan gaan hebben! (en betere reviews gaan schrijven :P)

[Reactie gewijzigd op maandag 18 januari 2010 00:37]


Door Tweakers user Pjerry, maandag 18 januari 2010 00:41

Dat hopen wij met jou.

We hebben er al behoorlijk wat tijd in gestoken en er zal nog behoorlijk wat tijd in gestoken moeten worden :P. Maar het is ook wel leuk, zeker als we straks resultaten gaan zien.

Door Tweakers user Pinin, maandag 18 januari 2010 14:32

mooi en handig zo'n handleiding, maar leg je de drempel niet iets te hoog.

Door Tweakers user Pjerry, maandag 18 januari 2010 14:45

We hebben juist overal hyperlinks aangebracht, zodat je zelf uit de "fruitmand" kunt kiezen wat je wilt.
Daarnaast is er een basis-vorm en een advanced-vorm opgenomen, om juist de drempel te verlagen. Advanced gaat idd ver, er komen nog een aantal dingen in die nog complexer zijn, maar dat is dan ook voor de die-hard weggelegd.

Vind je de basis-vorm nog steeds te complex?
Ik zou je dan willen vragen om bij de handleiding commentaar te zetten, maar wel graag met suggesties, zodat we dat mee kunnen nemen in onze overwegingen.

[Reactie gewijzigd op maandag 18 januari 2010 14:45]


Door Tweakers user Pinin, maandag 18 januari 2010 19:24

Een user review van een simpele switch kan bijvoorbeeld af met 2,5 pagina's of minder in Word, terwijl voor een laptop je wel 5 of meer pagina's nodig kan hebben.
Dit vind ik zelf nogal drempelverhogend, ook de hele handleiding vind ik te uitgebreid om helemaal door te lezen. De aandacht verslapt dan nogal snel. Voor het overzicht vind ik het nogal te veel uitgesplitst.

Nu klinkt het nogal zeikerig van mij en dat is zeker niet de bedoeling, want zelf vroeg ik mij af hoe ik een goede review moest maken,
Want na een tijdje geleden een review te hebben gemaakt werd ik getrakteerd op 1 ster.......

[Reactie gewijzigd op maandag 18 januari 2010 19:25]


Door Tweakers user Pjerry, maandag 18 januari 2010 19:41

Ja, je zondigt in die review ook tegen alle regels die we aangeven.

Wat in de handleiding er niet goed uitkomt, maar ja je moet wat, is eigenlijk dat een goede review helemaal niet afhankelijk is van de lengte. Als je niet veel herhaalt, maar wel een lange review schrijft (zoals ik meestal doe), dan wil dat alleen zeggen dat er veel facetten zijn behandeld (mijn laatste liep bijv. tegen de 64K limiet aan, waardoor ik een tabel in een plaatje heb om moeten zetten).

Dit is absoluut niet altijd nodig. Maar de opbouw moet goed zijn, bepaalde aspecten MOETEN aan bod komen en de conclusie is NIET het verhaal (je grootste fout in die review). Maar een pluspuntje: je had wel erg veel views :).

Ik zou als ik jou was toch proberen bepaalde facetten uit de handleding door te spitten, wellicht dat het nog mee valt. Als je dat gedaan hebt, horen wij graag specifieke tekortkomingen die we moeten tackelen. Wij zitten ons nu ook een beetje blind te staren op die handleiding.

[Reactie gewijzigd op maandag 18 januari 2010 19:43]


Door Tweakers user Pinin, maandag 18 januari 2010 20:23

Dat was mijn eerste review, en idd die zou ik zelf ook niet echt hoog waarderen dus nofi :)

Als ik een nieuwe review ga maken zal ik deze handleiding volgen.

Door Tweakers user Pjerry, maandag 18 januari 2010 21:04

De laatste review is al veel beter. Maar als je er goed naar kijkt dan vertel je hier het verhaal dat je op een feestje vertelt (absoluut niet onaardig bedoeld, gewoon analyseren). Echte diepgaandere informatie zit niet in je review, maar wel een aantal leuke wetenswaardigheden (daarom ook 2 i.p.v. 1 ster). Je review heeft geen enkele foto (wordt altijd overgewaardeerd), geen enkele benchmark, of iets dat er maar op lijkt en is puur op het gevoel geschreven.

Ik ben met je eens (denk ik, want ik weet nog niet precies wat je denkt) dat er een aantal zaken zijn die tweakers perse in de review willen hebben staan, maar eigenlijk niet veel toevoegt. Dat is een gegeven waarmee je moet leven, als je een goede waardering wilt krijgen.

Wat ik altijd doe, voordat ik aan een review begin, is kijken naar andere soortgelijke reviews, welke hoog gewaardeerd zijn. Ik analyseer dan waarom ze hoog gewaardeerd zijn en haal eruit wat ik ook belangrijk vind. Ik schrijf met die wetenschap vervolgens een review die wel echt van Pjerry is. M.a.w. ik neem geen dingen over waar ik niet achter sta (ook al wordt het gewaardeerd) en ik maak een eigen sausje waarmee ik de review begiet/meng. Je zult met geen mogelijkheid in mijn reviews terug kunnen vinden welke reviews model hebben gestaan, maar die zijn er echt.
Verder maak ik een lijst met zaken die ik wil behandelen, althans waarvan ik vind dat ze behandeld moeten worden. Tot slot komen er nog wat dingen bij (afhankelijk van zin of geen zin) die minder relevant zijn.

De opbouw van de review doe ik zoals wij in de handleiding beschreven hebben, van grof naar fijner, tot uiteindelijk zeer fijn. Mijn hele structuur staat al op papier voordat ik ook maar werkelijk één letter geschreven heb van de uiteindelijke tekst; alleen de hoofdjes zijn aanwezig.

Ik hoop dat je aan deze verkorte handleiding wat hebt.

Eigenlijk zonde dat we deze discussie hier voeren, in het topic was hij meer op zijn plaats geweest, maar daar staat ondertussen al hoop, dus heel erg is ook niet..

Door Tweakers user Pinin, maandag 18 januari 2010 22:30

Ik geef toch nog even hier een reactie ipv forum.

Wat ik bedoel met drempelverhogend schrijf je zelf in je vorige bericht. Je neemt de reviews wel heel serieus -respect- maar ik denk dat de gemiddelde Tweaker niet zoveel zal analyseren en van grof tot fijn zal werken zoals jij dat doet.

Dat is dus geen commentaar, want het streven is zeer loffelijk.

De handleiding is best een lap tekst, dat maakt het m.i. minder prettig om te lezen en ik vraag me dan ook af hoeveel mensen voordat ze een review plaatsen deze handleiding helemaal gaan volgen.

Door Tweakers user Pjerry, maandag 18 januari 2010 23:22

Dat zal de tijd leren.

Wij hebben geprobeerd (ik zeg niet dat het gelukt is :P ) om de review ook als een naslagwerk te schrijven. Ik bedoel, je wilt even wat weten over ubb-codes, dan lees je alleen dat stukje. Je hebt niet de kennis nodig van hetgeen ervoor staat. Er zit wel een opbouw in, maar de lezer wordt niet gedwongen die te volgen.

Als je mijn eerste reviews ziet, dan zien die er ook heel anders uit dan de huidige. Zelfs binnen een jaar zie ik een aantal grote wijzigingen. Voortschreidend inzicht zou ik het willen noemen.
Voortschreidende kennisopbouw past daar heel goed bij. Dus probeer niet gelijk 5 sterren te halen, maar wees tevreden met telkens een ster erbij, of gelijk blijven. Ik ben een "uitslover", dus het feit dat ik twee 4 sterren reviews heb steekt me al. Maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen en dat is maar goed ook. Ieder moet het doen zoals hij wil, het is tenslotte maar een hobby en geen aangenomen werk.

Wat wij proberen is degenen die een betere review willen schrijven, maar niet weten hoe (de info is nogal fragmentarisch verspreid over T.Net), een stuk gereedschap aanbieden waar ze verder mee kunnen.

Stel dat jij zegt: "In mijn volgende review neem ik een conclusie en samenvatting mee", dan hebben we toch al een gigantische winst, of ben je dat niet met me eens?

De volgende keer wil je foto's opnemen, dan zijn we al weer een stukje verder, zonder dat je het echt merkt worden je reviews steeds beter. Dat is waar we het voor gedaan hebben. Ik zal niemand veroordelen die zegt ik laat dat stuk links liggen, maar als ze bij mij komen met een vraag, dan help ik ze. Vrijheid, blijheid!!

In het verleden heb ik mensen al geholpen, die kostte wat het kostte een 5 sterren review wilde schrijven. Uiteindelijk is dat gelukt. Ik kan je zeggen dat dat een gigantische kik geeft. Zowel voor mij, als voor hem, want het blijft zijn review, waar ik alleen maar wat aanwijzingen bij heb gegeven.

Door Tweakers user Thy King, woensdag 20 januari 2010 13:17

Dit vind ik zelf nogal drempelverhogend
@Pinin:
Dank je voor je reactie en input op de handleiding. Ik ben een van de mensen die samen met Pjerry aan de handleiding werkt. Ik moet zeggen dat je opmerking mij enigzins verbaasde. Begrijp me niet verkeerd, ik (wij allemaal eigenlijk :)) waardeer alle input. Het duurde even voordat ik een interpretatie kon geven aan wat je bedoelde. Het enige waar ik op kon komen is dat er waarschijnlijk een idee leeft dat een goed review (toch) lang moet zijn. Daarom hebben we, gebaseerd op je opmerking, een opmerking geplaatst in datzelfde stukje dat een goed review niet afhankelijk is van de lengte. Daarnaast heeft Pjerry ook al wat tekst en uitleg gegeven over dat de lengte vaak komt van het aansnijden van vele onderwerpen, en niet zozeer constant doorzeveren over hetzelfde.

Daarnaast is het belangrijk dat je weet dat we geprobeerd hebben de drempel zo laag mogelijk te houden. Dit door het proces van review maken zo simpel doch structureel uit te leggen. Maar als je werkelijk van plan bent om een gedegen review te maken, dan zal je er toch moeite voor moeten doen. De handleiding geeft de opbouw en de uitleg over hoe je jouw review opzet. De rest is aan jou. Als je eenmaal aan het schrijven bent, zal je al gauw zien dat de lengte vanzelf komt. De kwaliteit van het review, je afwegingen naar je oordeel, dát is van belang, en dat hebben we geprobeert in de handleiding in goed banen te leiden.

Ook plaatste je een opmerking dat de handleiding zelf nogal lang is. De handleiding is maar 1 hoofdstuk, de rest is het geavanceerde gedeelte (nog grotendeels te maken), en wat omschrijvingen aan het begin voor mensen die nog nooit een review hebben gemaakt. We wilden met deze 'handleiding' (want er zit meer in dan alleen de opzet van een review) zowel de uitleg over de opzet doen als een naslagwerk creeeren met wat er allemaal mogelijk is op tweakers. Bijvoorbeeld: veel mensen weten niet dat je die 4 plaatjes onderaan een review tussen je tekst kan plakken met [afbeelding1] tm [afbeelding4].

Als laatste zou ik graag willen vragen om met ons mee te denken op het forum. Er komen regelmatig revisies online, want het is nog steeds een 'levend document'. De mensen die meedenken hebben invloed over wat er allemaal in komt te staan.

Door Tweakers user mezstah, donderdag 21 januari 2010 20:49

Ik vind hem heel handig bepaalde zaken wist ik al andere niet ga hem zeker gebruiken en een mooi initiatief. Thumbs up _/-\o_

Reageren is niet meer mogelijk