Sinds kort de trotse bezitter van een Nikon D40.Ik wil mijn ervaringen met/over mijn huidige lenzenkit (Nikor 18-55 mm) en de toekomstige aanvullingen graag met jullie delen.

Maar ook jouw ervaringen zijn van belang, dus post wat je meemaakt en wat voor spectaculaire aankopen je hebt verricht.....

Nikon AF-S DX 35 mm f/1.8G

Door Pjerry op vrijdag 1 januari 2010 21:30 - Reacties (19)
Categorie: Fotografie, Views: 5.664

Mijn eerste prime.
Onlangs heb ik mijn eerste prime aangeschaft. Een fraai ding mag ik wel zeggen en dat voor een relatief spotprijsje.

Juweeltje
Klik voor de vergroting

De review (vooralsnog een simpele, maar dit is de eerste aanzet naar een volledige review) is hier te vinden.

Waardoor
Ik werd op het idee gebracht door een review over de Nikon AF 50mm f/1.8D AF (review). Dat ding kost echt geen drol, maar had ook zijn beperkingen voor mij. Ik bezit een Nikon D40, dus heb ik ook niet de beschikking over AF in de body. Deze lens heeft geen AF-S, dus zou het allemaal handmatig moeten gebeuren. Daarnaast zaten er ook nog wel wat tekortkomingen in de lens die voor mij wel belangrijk zijn.
Hierbij moet je denken aan:
  • geen IF (internal focussing), waardoor de lens van lengte verandert, maar vooral
  • de voorste lens draai tijdens focussen (circ. ploarisatie kun je dan vergeten)
  • hunten (maar daar heb ik dan geen last van :P )
  • snerpend geluid tijdens scherpstellen (onoverkomelijk voor mij)
De eeuwige discussie
Dus Pjerry ging verder kijken. Daarbij loop je natuurlijk direct tegen de discussie over de 35 vs 50 mm doctrine. Het schijnt dat een 50 mm nagenoeg precies weergeeft wat het menselijk oog waarneemt. Wat een beetje door elkaar loopt in die discussie is of ze het nu over een FF of een APS sensor hebben in de camera. Want mijn 35 mm DX is omgerekend gewoon een 52,5 mm lens op een FF.

Eventjes aan de slag met mijn 18-55 mm lens. Eens goed gekeken waar nou het beste beeld uitkomt. Die uitkomst is dus gemengd... Het beetje meer groothoek is af en toe wel lekker en doordat je op 30 cm kunt naderen kun je toch wel een behoorlijk "beperkt" beeld produceren. Maar toegegeven voor protretfotografie en foto's bij een dineetje zou de 50 mm wat beter voldoen. Dus croppen is dan de oplossing, maar dat kan ik met mijn 6 MB camera ook maar tot in beperkte mate doen..... (er gaat echt een D300s komen :9 , waar blijft die loterij met zijn uitkering).

Waarom deze lens?
Ondanks dat dit echt voor zijn geld (ca. € 160,=) een juweeltje is, maakt Nikon ook nog een f/1.4 lens die deze lens absoluut aftroeft. Ook de 50mm met een AF-S is beter. Maar deze lenzen zijn allemaal een stukje duurder (net zoals andere "concurrende" lenzen; je moet al gauw aan prijzen van € 260,= tot € 400,= denken. Nog steeds heel schappelijke prijzen voor een "amateurprime" met professionele kwaliteiten. Maar ze waren gewoon boven mijn gestelde budget. Ik kan zeggen dat het geen straf is om deze lens te fotograferen (had ik nooit verwacht na mijn twee zoomlenzen).

Tot slot heeft mijn vrouw even model gestaan om te laten zien hoe mooi het ding fotografeert (haarzuiver, geen vignetering, weinig CA en hardstikke lichtgevoelig).

Het nadeel is wel dat ik PS nog niet goed onder de knie heb, dus foto's gaan (nog steeds) achteruit als ik ze omzet naar JPEG en bewerk.

Heeft de lens dan geen nadelen?
Jawel, die zijn er wel.

Doordat de minimale scherpstelafstand 30 cm is, is de lens absoluut niet bruikbaar als macrolens (wel close-up, maar zeker geen macro, vergrotingsfactor 1:6).

De scherpstelring is niet echt "begrenst". Als hij aan het eind is, kun je gewoon doordraaien (wel ietsje peitsje zwaarder, maar nauwelijks merkbaar). Een duidelijke stop was lekkerder geweest.


Voorbeeldjes (klikbaar, maar het blijft gecomprimeerd en gecropt):

De Pias, f/1,8 400 ISO, 35 mm, 1/60 s, geen flits


Nagenoeg onbewerkt, f 5,6 1/125, geen flits Automatische hoge lichten en schaduwwen


En nog een test: http://www.slrgear.com/re....php/product/1243/cat/all

Laat de discussie maar los branden....

Welke Zoomlens? Nikon 55-200 of Nikon 18-200 of ....

Door Pjerry op maandag 23 maart 2009 23:26 - Reacties (19)
Categorie: Fotografie, Views: 21.195

Sinds kort de trotse bezitter van een Nikon D40.

Ik heb deze budget camera aangeschaft om te kijken of ik inderdaad zo gek wordt van fotograferen als ik verwacht. Indien dat zo is, zal mettertijd deze camera ingeruild worden voor/aangevuld worden met (waarschijnlijk) een D90. Een camera die, zoals ik het nu zie, erg veel waar voor zijn geld biedt en nog (net) tot de betaalbare groep hoort. Een full frame zal voor mij altijd te duur blijven als hobbyist.

Momenteel me aan het verdiepen in aanvullende lenzen (naast mijn 18-55 mm kit).
Ik leer elke dag en heb sinds vandaag de sites:
http://photozone.de/
http://www.slrgear.com/reviews/index.php
ontdekt.
Sites waar ik nog menig uurtje op door ga brengen.

Graag zie ik in deze blog gebruikerservaringen met lenzen, merken, enz. verschijnen. Mijn voorkeur is natuurlijk Nikon-gerelateerd, maar vergelijkingen met andere merken zijn natuurlijk ook welkom.

Om maar gelijk een aftrap te doen, was mijn oog gevallen op de
Nikkor AF-S 18-200mm f/3.5-5.6 G IF-ED VR II DX .
http://www.photozone.de/images/8Reviews/lenses/nikkor_18200_3556vr/lens2.jpg
Onlangs een goede review van verschenen op T.Net (productreview: Nikon AF-S DX 18-200mm f3.5-5.6 AF-S DX VR review door tijmons). Echter verder lezend op de sites hierboven, lieten zij eigenlijk een veel minder beeld van deze lens zien (zie o.a. http://www.photozone.de/n...ii-dx-review--test-report, ook de andere site was minder positief).

Van mijn collega hoorde ik dat je eigenlijk met zoom nooit verder moet gaan dan een factor 4. Dat bracht de Nikkor AF-S 55-200mm f/4-5.6G IF-ED DX VR weer in beeld (ook onlangs een review van geschreven), maar bovenal een klinkende review in Photozone (http://www.photozone.de/n...dx-vr-review--test-report). De prijs is ook nog eens een stuk lager.......
http://www.photozone.de/images/8Reviews/lenses/nikkor_55200_456vr/lens.jpg.

Zo zie je maar, je besluit staat al min of meer vast, en een dag later is hij volkomen van tafel. Hebben we het nog niet eens over de alternatieven 70-300 mm zoom, Sigma's Tamrons, Tonika's, enz. gehad.... Maar daar is deze blog mooi voor.